Nedstat Basic - Web site estadísticas gratuito
El contador para sitios web particulares
Contador gratuito L'aeroplà del Raval | Tina Vallès <$BlogRSDUrl$>

23.1.05

L'origen dels pop up 



Mentre se sent encara el ressò dels focs que han anunciat la fi de la festa major del barri de Sant Antoni, intento pair i ordenar tot el que he viscut, vist, llegit i descobert o recuperat aquest cap de setmana, que en teoria havia de ser més laboral que altra cosa, però que ha acabat sent un còctel força interessant (amb migranya inclosa, però).

Crec que tot plegat em donarà per tota la setmana, ja que inclou llibres, còmics, exposicions i cinema. Així que anem a pams i no cremem tots els cartutxs en un sol dia, encara que l'olor de pólvora s'escoli entre les escletxes de la finestra de l'estudi, que no acaba de tancar bé.

Fins avui, per a mi un pop up era una cosa emprenyadora i normalment poc interessant que surt com un bolet quan entres en alguna web. Però avui he descobert que no sempre ha estat així, que abans que apareguessin els ordinadors per fer-nos la vida més fàcil (?) els pop ups tenien alguna cosa a veure amb els llibres.

Sorpresos? Espereu-vos. Un dels precursors dels llibres pop up, o llibres mòbils, o llibres desplegables, o llibres joguina, etcètera, fou Ramon Llull (1233-1316). Que m'expliqui, oi? Sí. El filòsof i escriptor mallorquí va il·lustrar les seves teories filosòfiques amb rodes giratòries de paper. A la biblioteca d'El Escorial es conserva una antologia de la seva obra i pensament sota el títol d’Ars Magna, un manuscrit del segle XVI que incorpora figures rotatòries que intenten explicar l’existència de Déu a través de la numerologia.

Un llibre pop up, per entendre'ns, és el que necessita un enginyer de paper per fer-se realitat. Sí, hi ha una professió encara més desconeguda que la dels il·lustradors o els correctors i que també intervé d'alguna manera en el procés editorial: la de l'enginyer de paper, que, per cert, deu estar fart de les conyes que s'arriben a fer sobre la papiroflèxia, una disciplina injustament menystinguda a mig camí entre l'art i l'enginyeria.

Si us en poso un exemple potser m'entendreu millor. Els que sou més o menys de la meva generació segur que us recordeu d'un llibre desplegable i mòbil que fou (i em consta que encara ho és) tot un èxit de vendes. Es deia La casa embrujada (The Haunted House) i era de Jan Pienkowski.

Hi ha diversos tipus de llibres desplegables o pop up, però ara no us els enumeraré, que no acabaríem. A més, estic convençuda que a l'exposició sobre llibres pop up que faran aviat a l'espai de Caja Madrid que hi ha a la plaça Catalunya us ho explicaran i exemplificaran millor.

Per acabar, doncs, només us vull parlar d'un llibre desplegable molt senzill però interessant que he descobert avui a la llibreria Laie del CCCB, quan sortia de l'exposició del Món de Gao (avui n'era l'últim dia!) i de la Factoria Bruguera (acabada d'inaugurar i molt recomanable). Es tracta del Animalario universal del profesor Revillod, una petita i estranya meravella procedent de Mèxic que evidentment ha estat premiada per la seva qualitat. Un recull de setze il·lustracions d'espècies animals, una per pàgina, dividides en tres parts que es poden combinar i d'aquesta manera hi podem arribar a veure una infinitat de combinacions animals diferents (tant d'il·lustracions com de les definicions de darrere de cada dibuix). Una obra aparentment científica però no per això allunyada de l'humor i el joc amb el lector-observador. I contra tot pronòstic, no val cap fortuna: per prop de 12 euros rebreu a canvi un bestiari de 4.096 espècies diferents.




Creative Commons License