Nedstat Basic - Web site estadísticas gratuito
El contador para sitios web particulares
Contador gratuito L'aeroplà del Raval | Tina Vallès <$BlogRSDUrl$>

5.4.05

Nens, llibres i pameles 


No és mania meva, cada any Sant Jordi arriba abans. I enguany amb justificació oficial afegida: l'any de l'ídem i tal. No hem superat encara que el juny vinent ens tornin a omplir el barri d'addictes a músiques amelòdiques de tot el planeta, i ja ens diuen que del 16 al 24 d'abril ens l'ompliran de criatures, els seus pares, titellaires, pallassos, rondallaires i... escriptors!!

Aparteu les criatures? Doncs sí. Perquè si la cosa funciona, si se'ls omple de gent i és un èxit d'assistència (són poc exigents, només demanen assistents), potser ho repetiran cada any, perquè no es fa cap cosa semblant a tot Espanya (o deien Europa?) i tal i qual. Ves que no es fes perquè no calia!? Noooo, que els nens, que els llibres, que els hàbits lectors, que patatim, que patatam. Que dolenta que és la Tina, no ha ni començat el Món Llibre i ja rondina.

Aquesta és l'excusa, la canalla. Fa maco, no dic que no. Però si els nens són o no lectors no depèn d'una fira de vuit dies, ni tan sols és a les mans dels professors, està comprovat, perquè aquests ja fa molts anys que fan campanya a favor de la lectura i no se'n surten.

Si ton pare no agafa mai un llibre; si a casa potser només n'hi ha trenta i amb els lloms vermells que fan joc amb les cortines del menjador; si l'únic que et diu que llegeixis és el pesat del profe de català (o el de socials); si no has entrat en cap llibreria a no ser que sigui també papereria; si l'única biblioteca que has trepitjat és la de l'escola (on, per cert, el sonat del profe fot els ulls en blanc i resa no sé quins misteris sobre els llibres); si a casa només llegeixen el diari els diumenges; si als vespres la tele s'engega a quarts de nou i s'apaga quan aneu a dormir; si la col·lecció de dvd creix tot i que els lloms no lliguin gens amb les cortines vermelles; si el més semblant a un llibre que fullegen els teus pares és el dominical i per veure'n les fotos; si tens més llibres tu a l'habitació que ells a la resta de la casa...

... I si un dia, en un atac de consciència estrany com aquest país, als teus pares els agafa per portar-te a l'antic Barri Xino (que no havien tornat a trepitjar des que es van casar) i fer-te passar el dia entre paios grans com ells disfressats com criatures que t'expliquen contes com si tu no sabessis llegir i titelles ràncies que et pregunten on és el llop i tu representa que has de cridar "allàaaaa!"...

Si veus tota una colla de gent que es desviu exageradament pels llibres (en teoria) dins d'un recinte reduït de la ciutat i amb una aglomeració de gent (de la qual depèn l'èxit de la contesa, recordem-ho) que no hi ha qui resisteixi... Vols dir que tindràs ganes de llegir? Posem que sí, siguem optimistes (la casa és gran).

Aleshores, al vespre, extenuats, arribeu a casa i tu decideixes llegir el llibre que t'han comprat els teus pares (la consciència estranya), però ells posen el dvd que regalaven amb el diari i no hi ha qui es concentri a llegir amb l'enrenou de trets, crits i persecussions, i els demanes que abaixin el volum i et diuen que te'n vagis a l'habitació... I te n'hi vas?

Hi ha un error. Hem pecat d'optimisme molt abans de tornar a casa amb el llibre sota el braç. Els teus pares no et portaran a les rodalies del CCCB i el MACBA, no. Els pares que s'hi deixaran caure aquells dies són els que llegeixen normalment, els que fan llegir als seus fills, etc. Els de sempre, els que ja estan convençuts. I Món Llibre els entretindrà i potser fins i tot coneixeran l'autor d'un dels llibres que més han agradat al seu nen. I segur que compraran més llibres. I l'empresa editorial d'aquest país viurà uns dies de somni, perquè serà com si Sant Jordi durés una setmana i per tant les vendes no se septuplicaran, però segur que sí que es triplicaran (depèn de l'assistència). Que millor que es venguin llibres que una altra cosa? Suposo que sí.

Però si calen mesures per fer llegir a la gent, potser que comencen a fer com els nostres germans grans... Que de fer negoci en saben un tou.

I mentrestant no ens decidim a agafar miss i misters per promocionar la lectura en banyadors de licra, aprofito l'avinentesa, ja posats, per fer promoció del meu llibre...!? No, meu no. Nostre. D'uns quants. De la revista Paper de Vidre, que demà presenta el seu llibre, amb relats i entrevistes dels seus col·laboradors (servidora hi publica un conte; l'últim del volum, que dir-se Vallès ja ho fa, això...). Si voleu anar a la presentació (que promet ser sonada), és a les 21 h al bar Horiginal, al carrer Ferlandina, davant del MACBA (tranquils, Món Llibre comença el dia 16). I si no, el podreu comprar en algunes llibreries* del centre de Barcelona i en d'altres de fora.

* On podeu trobar el llibre:
Barcelona: Tartessos, Central del Raval, Documenta, Laie, Laie-CCCB, Catalonia.
Terrassa: Cau Ple de Lletres.
Badalona: Llibreria el Full.
Sant Cugat del Vallès: Llibreria Alexandria.




Creative Commons License