Nedstat Basic - Web site estadísticas gratuito
El contador para sitios web particulares
Contador gratuito L'aeroplà del Raval | Tina Vallès <$BlogRSDUrl$>

27.8.05

Sempre ets a temps de descobrir James Salter 

La vida es el tiempo que hace. Son las comidas. Los almuerzos en un mantel azul a cuadros sobre el cual hay sal vertida. El olor a tabaco. Queso brie, manzanas amarillas, cuchillos con mango de madera.
La vida son los viajes a la ciudad, los trayectos cotidianos.

James Salter, Años luz. Barcelona: Muchnik Editores, 1999, p.30.


Hi ha llibres que no saps ben bé com han anat a parar al teu prestatge. De cop i volta, deixes la vista fixada en un punt mort i a poc a poc vas veient un llom que no et sona, entre dos que ja estan una mica rebregats per l'ús. Intentes esbrinar quin és, tot aguditzant la vista i la memòria, i no hi ha manera. Ja tens una lectura entre mans, i ha estat precisament mentre en descansaves una estona que has anat a parar a aquell llom de llibre desconegut. Decideixes que després miraràs quin títol és. Però no pot ser després. Punt de llibre, saltet, sabatilles i cap al prestatge a resoldre el dubte.

Resoldre el dubte, ha! Qui coi és aquest paio? Què hi fa aquesta novel·la, a casa? Qui l'ha comprada? Com és que no l'havia vista mai?

Oh, l'autor ha nascut a Nova York. Ah, els de la Bloomsbury Review diuen que és una obra mestra. Ei, la foto de la coberta és maca. Uf, és un retrat del matrimoni amb les seves virtuts i les seves esquerdes, una novel·la que fa descobrir "els límits de la felicitat".

Primera pàgina, segona, tercera... La lectura que tens entre mans ara ocupa el lloc buit on havies fixat la vista fa una estona. Acabes de descobrir James Salter i no saps com ja n'has llegit una seixantena de pàgines.

Poques vegades no vols que un llibre s'acabi, ets de les que normalment té ganes d'enllestir les lectures, de devorar-les, d'arribar fins al final tan aviat com puguis. Però Salter demana calma, llegir lentament, aturar-se en les descripcions, no esperar grans històries i deixar-se portar per la seva prosa trista i continguda. Años luz és d'aquelles novel·les que recomanaries a tothom havent-ne llegit només una cinquena part.

NOTA: Al Rebost, la Fonda dels Àngels de Montblanc.



Creative Commons License